5 Ekim 2007 Cuma



işte köy fırınlarından bir örnek 1952 yılarında yapılmış genellikle fırın kurusu unu yapamak için kullanılır.önce içinde odunlar iyice yakılır taşlar ısıyı çeker yanan odunların küleri çalı süpürgesi yaparak fırın içinden dışarı çıkarılır.Daha sonra içerisine konulacak taze mısırlar atılır ve fırın kapağı kapatılır .ilk sıralarda saatte bir fırındaki mısırlar büyük bir odun karıştırıcıyla karıştırılrılar. mısırlar böyle bir kaç gün fırında kaldıktan sonra çıkarılar tane haline getirdikten sonra değirmende un haline getirilir. Bu fırın kurusu un kuymak yapımımda ve bazı yemeklerde kullanılır.


bir öğrencimin resmi bu resmi kendisi göndermiştir



4 Ekim 2007 Perşembe



MERT KAYHAN KARDEŞİYLE BURSA GEZİSİ SIRASINDA TÜRBELERİN BULUNDUĞU YERDE HER ÇOCUK GİBİ ONLARDA BALONLA OYNAMAYI ÇOK AZULAMIŞLARDI BALAONLARIYLA OYNARKEN BALONLARIN İPİ ELERİNDEN ÇIKMIŞ YAKINDA BULUNAN BÜYÜK BİR AĞACIN DALLARINA TUTUNMUŞLARDI UZUN BİR SÜRE BAKA KALDIK SONRA BALANLAR GELMEYİNCE YOLUMUZA DEVAM ETTİK SARI PANTOLONLU VE SARI TİŞORTLU SARI VE KIVIRCIK SACLARI ÇOK HOŞ DURUYORDU BEYAZ AYAKABILARIYLA İYİ İYİ BİR TARZ OLUŞTURMUŞTUK BURAASI AVCILAR SAADETDERE İLKÖĞRETİM OKLUNUN BAHÇESİDİR



GENÇLİK RESİMLERİMDEN BİR KAÇ ADET
GENÇ OSMAN DA ASKER ÇAĞINA GELİNCE VATAN GÖREVİ KUTSALDIR DİYEREK ASKERLIĞINI YAPMAYA VE SİLAH ALTINA ALINMASINA GÖNÜLDEN KARAR VERİR. KOMUTANLARIYLA ANTALYANIN SICAK YAZ GÜNÜNDE ATIŞLARIN YAPILDIĞI ALANDAN BİR GÖRÜNTÜ


ÖĞRENCİM GİZEM 2006-2007 EĞİİTİMÖĞRETİMMM YILINDA MEZUN OLAN ÖĞRENCİ BURASI OKULUN BAHÇESİNDEN BİR GÖRÜNÜŞ

Trabzonun şirin yerlerindern:uzungölden manzaralar..




30 Eylül 2007 Pazar

VAKFİKEBİR DEMİRCİ KÖYÜ ÜST BİRLİĞİ

VAKFİKEBİR DEMİRCİ KÖYÜ ÜSTBİRLİĞİNE HOŞ GELDİNİZ

KÖYÜMÜZ YALIKÖY İLE KÜÇÜKDERE ARASINDA KALMIŞ İKİ DERE ARASINDA

29 Eylül 2007 Cumartesi

BİR KAÇ TÜRKÜ

YAĞMUR YAĞDI BAŞIMA
SULAR AKTI KAŞIMA
ÇOK SEVDALIK EYLEDİM
BUNLAR GELDİ BAŞIMA

YAYLADANMI GELİYORSUN
YAYLA RİYALIYORSUN
GEL ARA CEBLERİMİ
NELER GETİRDİM SANA

24 Eylül 2007 Pazartesi

demirci köyü

BÜYÜK ATATÜRK şöyle demiş köylü bu yurdun efendisidir. O zam köy ve köylü köyde yaşayanların önemini ve geleceği anlatmaya çalşıyordu. Fakat Atatürk ten sonra işte orada bir köy var gidin bakın insanları ne haldedir. Yüreğiniz varsa cesaret gösterebilirsen bir git bak onlarla konuş bak sana neler anlatacaklar.suları yok doğru duzgün yolları yok işleri yok soyal güvenceleri yok gelirleri yok denecek kadaar az yeni yetişen gençler hep oradan kaçmaya başka yerlerde iş bulup soyal güvencelerini elde etmeye çalışıyorlar.Köylünün fındık arazısi bölüne bölüne azalmış verim düşmüş mevcut hükümetlerin politik çıkarları yüzünden hiç gelişmemiş 50 yıl önce neyse bugün de aynı durumdadır KARADENİZE öylesine bakan o köy bizim köyümmüzdür

3 Eylül 2007 Pazartesi

OSMAN KAYHANIN ÖZ GEÇMİŞİ


Osman kayhan 05/11/1954 tarihinde Trabzon Vakfıkebir kazasının Demirci Köyünde dünyaya geldim.Ailemizin 5 . çocuğu oldum.Babam çiftçilikle uğraşıyordu.Daha sonra okula gitme çağına gelince çevredeki öğrencilerin gittiği 4 köyün beş derslikli okulu olan Yalı Köy ilk okulunu bitırdim. Daha sonra Beişkdüzü Kız İlköğretmen Okulundan 1975-1976 eğitim -öğretim yılında mezun oldum.Aynı yıl Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsine girdim. Oradan 1982 yılında mezun oldum aynı yıl içinde 22/02/1982 tarihinde Mahmut Paşa Orta Okulunda göreve başladım. Orada 3 gün kaldıktan sonra bugünkü adıyla çatalca Esenyurt Orta Okuluna atandım.O yıllarda yeni yeni ilçeler oluşuyordu.Okul aynı yerinde kaldığı halde Bakırköye bağlandık.Daha sonra küçükçekmeceye bağlandık.daha sorada Avcılara bağlandık.Bu sırada okulun adı da değişerek
Firüzköy de CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULU adını aldı. Orada 17 yıl çalıştım Daha sonra Büyükçekmece deki Gürpınar mevkiinde olan Gürpınar İlköğretim okuluna atandım. Bir süre müdür yardımcılığı yaptıktan sonra 1999 yılındaki depremden hasar gören okul taşımalı olarak eğitim öğretimini başka okulda yapmak zorunda kaldı.Bu sırda okul müdürü tayin isteyerek başka okula gitti .Vekalaten 3 yıl okul müdürlüğü yaptım. 24/12/2004 tarihinde Zeytinburnu Bozkurt İlköğretim Okuluna müdür yardımcısı olarak atandım. Halen burada çalışmaktayım...

OSMAN KAYHAN

Vakfıkebir, Trabzon'un 40 km batısında olup, ilçe toprakları Doğuda Çarşıbaşı, Batıda Beşikdüzü, Güneyde Tonya ilçeleri ve Kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir. İlçe merkezi; Doğuda Işıklı (Yeros), Batıda Zeytin (Yobol) burunları arasında meydana gelmiş genişçe bir merkezin en uç noktasında kuruludur. Bu nedenle ilçe adı, Coğrafi kitaplarında Büyükliman olarak da gösterilir. Işıklı fenerinden itibaren kıyı, Güney Batıya ve daha sonra Kuzey Batıya yönelerek Büyükliman adıyla anılan geniş koyu meydana geldikten sonra Zeytinburnuna ulaşır. Büyükliman koyu, karayele kısmen kapalı olup, denizciler için iyi sayılan bir demir atma yeridir.
Vakfıkebir, Karadeniz Bölgesi Doğu bölümünün iklim şartlarının etkisi altında olup burada iklim, ılıman iklimin denizsel karakterini taşır. Yazlar orta sıcaklıkta, kışlar ılık ve her mevsim yağışlı geçer. Yağmurun en yoğun olduğu mevsim sonbahar, ilkbahar ve kıştır. Biten bakımından deniz iklimi özelliğini taşıyan kıyı kesimine kimi yıllar kar düşmediği olur.
1 Tarih
2 Coğrafi Yapı
3 Turizm
4 Vakfıkebir Ekmeği


Tarih
Vakfıkebir'in kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber çok eski bir yerleşim yeridir. Tarihi boyunca Hitit, Pers, Roma, Bizans ve Trabzon Rum İmparatorluğu’nun hakimiyetinde kalan Vakfıkebir 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon Rum İmparatorluğu’nu yıkması ile Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetine girmiştir.
Trabzon’un fethinden sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun değişik bölgelerinden gelen Türk boyları Vakfıkebir’e yerleşmişlerdir. Gelen boyların yeni yerleşim yerlerini benimsemeleri ve kültürlerini bölgeye taşımaları sonucunda Vakfıkebir çok kısa sürede bir Türk yurdu olmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarına katılmasından sonra çeşitli idari kademelere ve isimlere maruz kalan Vakfıkebir 1864 tarihli Osmanlı Vilayet Kanunu çerçevesinde 1874 yılında Trabzon vilayetine bağlı bir ilçe olmuştur.
Vakfıkebir 20 Temmuz 1916 tarihinde Rus Çarlığının işgaline uğramış ve 14 Şubat 1918 tarihinde kahraman ordumuz tarafından düşman işgalinden kurtarılmıştır. İşgal altında geçen dönem halk arasında “Muhaceret” olarak anılmakta ve her yıl 14 Şubat tarihinde büyük törenlerle kutlanmaktadır.
İlçe halkı ülkenin kurtulması ve bağımsız bir Türk devleti kurulması çalışmalarında hep Atatürk’ün yanında yer almıştır. Bu çerçevede ilçe halkı aldıkları bir kararla Kellecioğlu Abdullah Hasip (Ataman) Beyi Erzurum Kongresi’ne Büyükliman Delegesi olarak göndermiştir. Abdullah Hasip Bey, Erzurum Kongresi'nin iki yazmanından birisi olarak görev yapmıştır.
Vakfıkebir Cumhuriyetin kuruluşu ile beraber ilçe olma özelliğini ve sınırlarını korumuştur. Bu tarihte ilçenin merkez ile birlikte beş nahiyesi ve 129 köyü vardır. Bu nahiyelerden 10.03.1954 tarih ve 6324 sayılı kanunla Tonya, 19.06.1987 tarih ve 3392 sayılı kanunla Beşikdüzü ve Şalpazarı, 09.05.1990 tarih ve 3644 sayılı kanunla Çarşıbaşı ilçe olmuş ve ilçemizden ayrılmışlardır. Bugün bir beldesi ve 34 köyü mevcuttur.
Vakfıkebir’in ilk adı Fol'dur. Bu ismi ilçenin 45 km. güneyinden doğan ve ilçe merkezinde denize dökülen aynı isimli dereden almıştır.
Vakfıkebir’in ikinci adı Büyükliman’dır. Vakfıkebir’in doğusunda yer alan Fener (Yeros) Burnu ile batısındaki Zeytin (Yobol) Burnu arasında kalan kısım karayele kısmen kapalı doğal bir limandır. Vakfıkebir bu doğal limanın merkezinde yer almaktadır. Bu nedenle Vakfıkebir uzun yıllar Büyükliman adıyla anılmıştır.
Vakfıkebir bugünkü adını, Yavuz Sultan Selim annesi Gülbahar Hatun’dan almıştır. O tarihte Trabzon Valisi olan oğlu Şehzade Selim’i görmek için İstanbul'dan Trabzon’a deniz yoluyla seyahat eden Gülbahar Hatun büyük bir fırtınaya yakalanmış, kurtulması halinde karaya ayak basacağı toprakları Allah'a vakfedeceğini adamıştır. O zamanki adıyla Büyükliman olan yerleşim merkezinde toprağa ayak basan Gülbahar Hatun bu toprakları vakfeder. Vakfedenin büyük (padişah eşi) olmasından dolayı bu tarihten sonra yörenin adı Vakfıkebir (Büyük Vakıf) olmuştur.
Vakfıkebir adının beş yüz yıllık geçmişi olmasına rağmen halk arasında Fol ve Büyükliman adları zaman zaman kullanılmaktadır.

Coğrafi Yapı Vakfıkebir, Trabzonun 40 km . batısında olup, ilçe toprakları Doğuda Çarşıbaşı, Batıda Beşikdüzü, Güneyde Tonya ilçeleri ve Kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir. İlçe merkezi; Doğuda Işıklı (Yeros), Batıda Zeytin (Yobol) burunları arasında meydana gelmiş genişçe bir merkezin en uç noktasında kuruludur. Bu nedenle ilçe adı, Coğrafi kitaplarında Büyükliman olarak da gösterilir. Işıklı fenerinden itibaren kıyı, Güney Batıya ve daha sonra Kuzey Batıya yönelerek Büyükliman adıyla anılan geniş koyu meydana geldikten sonra Zeytinburnuna ulaşır. Büyükliman koyu, karayele kısmen kapalı olup, denizciler için iyi sayılan bir demir atma yeridir.
Vakfıkebir, Karadeniz Bölgesi Doğu bölümünün iklim şartlarının etkisi altında olup burada iklim, ılıman iklimin denizsel karakterini taşır. Yazlar orta sıcaklıkta, kışlar ılık ve her mevsim yağışlı geçer. Yağmurun en yoğun olduğu mevsim sonbahar, ilkvahar ve kıştır. Biten bakımından deniz iklimi özelliğini taşıyan kıyı kesimine kimi yıllar kar düşmediği olur.

Turizm
Vaqkfıkebir deniz kenarında ve Samsun-Trabzon karayolunun üzerinde bulunmasına, el değmemiş yaylalara sahip olmasına rağmen son yıllara kadar turizmden gerçek manada yararlanamamıştır.
Ancak son yıllarda sahip olunan potansiyel turizm kaynakları kullanılmaya başlanmış, deniz, yayla, yemek ve dinlenme amaçlı tesisler kurularak bölge ve ülke turizminin hizmetine sunulmuştur.
1992 yılında açılan Turizm Eğitim Merkezi hem ilçe turizminin gelişmesi hem de turizme ara eleman yetiştirilmesi yönünde büyük katkılar sağlamaktadır.
İki yıldızlı turistik bir otelin yanında iki adet normal otel, plaj ve yaylalarda kurulu tesisler ilçemizin turistik kaynaklarıdır.

Vakfıkebir Ekmeği

Vakfıkebir Ekmek Festivali... Temmuz sonu, Ağustos başı gibi düzenlenen festival, ilçede düzenlenen yıllık tek Kültür-Sanat aktivitesi.
Vakfıkebir ekmeğinin temel özelliği, özel yapılmış bir tür taş fırında pişirilmesi. Fırınların tabanı Bayburt'ta bulunan bir taştan yapılır. Ayrıca alttaki katmanlarda kalın ve ince çakıltaşı, kum, cam kırığı ve kaba tuz kullanılır.Vakfıkebir ekmeğini lezzetli kılan, özel taş fırını dışındaki asıl ikinci öğe, üretimde kesinlikle fenni maya kullanılmaması, bunun yerine ekşi maya geleneğinin sürdürülmesi.
Nihayet fırınlarda yakılan kızılağaç, meşe ve gürgen odunlarının Vakfıkebir ekmeğine ayrıca tat kattığı söylenir. Vakfıkebir'de Ekmek adına Vakfıkebir Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından geleneksel olarak her yıl Ağustos ayında 3 günlük "Ekmek festivali" düzenlenmektedir. Çeşitli etkinlikler ve her akşam ilçe festival alanındaki konserlerle en önemli besin kaynağı olan ekmek, eğlenceyle bütünleşir. Ayrıca Ekmek adına şiirler bile yazılmıştır.Ekmeği muhakkak tatmalısınız.çok lezzetlidir.bayatlamaz.

Vakfıkebir belde ve köyleri

İl: Trabzon ● İlçe: VakfıkebirBeldeler: YalıköyKöyler:AçıkalanAkköyAydoğduBahadırlıBallıBozalanCaferliÇamlıkÇavuşluDeregözüDüzlükEsentepeFethiyeFevziyeGüneyköyGüneysuHamzalıİlyaslıİshaklıKaratepeKıranköyKirazlıkKöprücekMahmutluMısırlıOrtaköyRıdvanlıSekmenliSinanlıSoğuksuŞenocakTarlacıkYaylacıkYıldız
Trabzon İlçeleri: Merkez ilçeAkçaabatAraklıArsinBeşikdüzüÇarşıbaşıÇaykaraDernekpazarıDüzköyHayratKöprübaşıMaçkaOfSürmeneŞalpazarıTonya • Vakfıkebir • Yomra

Trabzon ilinin ilçeleri

Trabzon Akçaabat Araklı Arsin Beşikdüzü Çarşıbaşı Çaykara Dernekpazarı Düzköy Hayrat Köprübaşı Maçka Of Sürmene Şalpazarı Tonya Vakfıkebir Yomra